petek, junij 20, 2008

RE: "POLETNA BRANJA POD MAGNOLIJO

Prvo sonce, ki si je pod dolgih deževnih dneh utrlo pot med oblaki in črnino neba, je osvetlilo in v prijetno toploto odelo včerajšnje četrtkovo literarno–glasbeno popoldne, ko smo se v senci starodavne magnolije na grajskem vrtu Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika zbrali ustvarjalci in ljubitelji pisane besede, ovite v ogrinjalo glasbe. Zbrali zato, da bi v prijetni družbi in predpoletnem vzdušju skupaj odprli travnata vrata čitalnici na prostem, poimenovani »Poletna branja pod magnolijo«, ki jo je organizatorica, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, letos premierno (in upamo da tudi tradicionalno!) obudila v življenje.

V uvodu je zbrane nagovorila in pozdravila direktorica knjižnice mag. Irena Oder, nekaj več o sami zgodovini grajskega parkain o rojstvu ideje o čitalnici na prostem pa je z nami delila knjižničarka Simona Vončina.

Glasbenika, violinistka Tatjana Sagernik-Kovačič in klarinetist Gregor Kovačič, sta z Goldbergovo variacijo št. 1 Johanna Sebastiana Bacha prva pobožala občinstvo in z notami pogrnila pot poeziji.


Gašper Bivšek, njegov pesniški prvenec je izšel lani v zbirki Beletrina Študentske založbe in nosi naslov Skorjevec, edini pesnik med štirimi poetesami, nas je, zbrano druščino bratov in sester po besedi, najprej predstavil. Seveda na svojstven, zanj tako značilen način – šepetaje, z globokim glasom in izbranimi besedami.

Kot prvo Majo Visinski, mlado pesnico, ki bo letošnjo jesen postala ponosna lastnica prvenca. Pesniško zbirko ji bo kot zmagovalki Festivala mlade literature Urška za leto 2007 v zbirki Prvenke izdal JSKD RS. Maja je s svojo drzno poezijo med zbrane vseh starosti poslala erotične sape hotenja in divje konje prvinskosti. Ozračje je z njenim branjem pridobilo kakšno stopinjo več, lica nekaterih obiskovalcev pa so postala za odtenek bolj žareča.

Nežne in po mladi ljubezni dišeče pesmi Ane Pisar iz njene prve, še sveže zbirke poezije Gnezdo besed na najini strani daljav, so umirile Majine »strasti« in bralce zazibale v dimenzije dvojine, naježene kože in večnega hrepenenja.

Gašper je nadaljeval s svojimi najnovejšimi pesmimi. Z obrazložitvijo, da naj pri razumevanju pesmi ne kompliciramo in ne iščemo kopice skritih pomenov, ampak si raje slikamo podobe, ter z aktualno tematiko in svojim značilnim branjem, je tudi tokrat navdušil občinstvo.

Madrilene noči so iz pesniškega prvenca Sub Rosa Tjaše Razdevšek zaplavale med občinstvo in med redke oblake ponesle sledi poezije. Menda jih je nekaj celo obviselo na vejah magnolije in čakajo na obiskovalce čitalnice na prostem.

Deljenje besed je zaključila moja malenkost. Skoraj najnovejše pesmi, pesmi napisane sredi noči, so prvo svetlobo dneva ugledale prav včeraj. In pravijo, da se med brati in sestrami po besedi ter med zbranimi ljubitelji pisane besede počutijo odlično. Zato so se zasejale med travne bilke grajskega vrta in skupaj s semeni poezije Maje, Ane, Gašperja in Tjaše tkejo preprogo, na kateri boste lahko obiskovalci čitalnice na prostem posedali čez poletje. In mogoče kdaj med vejami zaslišite melodije violine in klarineta ujete v Dvořákovo Humoresko ali v Slovenski narodni. Ta semena sta za vas pustila Tatjana in Gregor, ki sta z glasbo začarala premore med enim in drugim sklopom branja poezije.

Čez poletje ste tako vabljeni v najboljšo družbo. V družbo knjig in glasbe. In v senco magnolije. V čitalnici na prostem boste lahko, kot so zapisale knjižničarke, v poletnih mesecih prebirali vaše najljubše časnike in časopise, knjige ali pa zgolj uživali. Čitalnica na prostem bo v poletnem času odprta vsak dan od 10. ure dalje, zaprli pa jo bodo pol ure pred zaprtjem knjižnice – ob ponedeljkih in sredah okoli 17:30, ob torkih, četrtkih in petkih pa okoli 14:30 popoldne.

Vabljeni na dišečo skodelico pisane besede!

Literarno - glasbeni dogodek je našel svoje mesto tudi v časopisu Večer.

Članek pa lahko najdete tudi na Bajti.

State of mind: fletno...

Ni komentarjev: