torek, september 25, 2007

BOOKCROSSING

Že celo večnost nazaj sem v filmu Serendipity zasledila »pojav« puščanja knjig na javnih mestih (knjižnice, klopce v parkih, avtobusi in avtobusne postaje, knjigarne, kavarne, razne čakalnice), da bi jih vzeli in prebrali drugi, ki morajo nato storiti enako.

Včeraj, ko sem v reviji Premiera (Leto8/Štev ilka 149, 12-25. september 2007, str. 16) prebrala še članek Tine Košir z naslovom Bookcrossing, pa sem se odločila, da se tej fini pogruntavščini pridružim še sama. Zaenkrat sem registrirala dve knjigi, ki ju bom v svet spustila jutri, ko me pot zanese v našo preljubo prestolnico.

Na spletni strani www.bookcrossing.com se lahko vsak, ki želi širiti lepo navado izmenjave knjig, brezplačno registrira. Enako naredi s knjigo, za katero se mu zdi, da jo bo lahko pogrešal in jo bodo prihodnji »najditelji« z veseljem prebrali. Tako registrirana knjiga dobi BCID kodo, ki jo napišemo vanjo (na spletni strani se dobijo tudi že pripravljene nalepke), skupaj s pojasnilom namena in nadaljnjega postopka bookcrossing-a. Tako je naloga srečnega najditelja »sirote« knjige le ta, da na spletni strani »prijavi« najdbo knjige tako, da BCID kodo knjige skupaj s podatki, kje, kdaj in kako je knjigo našel ter kdaj in kje jo je pustil. Na ta način izvemo, kaj se s knjigo dogaja, kod potuje in kakšni so vtisi njenih bralcev.

Kot piše Tina Košir, bi to lahko postal fleten hobi. Hobi, ki ti poleg zadovoljstva, da si naredil nekaj dobrega zase in za druge, daje tudi magični občutek, da si del nečesa večjega, da si prijatelj vseh knjigožerov sveta in da lahko nekaj malega spremeniš tudi ti.

Bookcrossing je »projekt«, ki ga je vredno vzeti za svojega. Je akcija, ki sproža reakcijo.

Lepo vabljeni h knjigorejništvu!

P.S.: Na www.bookcrossing.com lahko najdete države, kjer bookcrossing že poteka, knjige, ki čakajo srečne najditelje, zanimivosti bookcrossinga in sklenete kakšno novo prijateljstvo. S knjigo ali z istomislečimi knjižnimi bubami, s katerimi se lahko skupaj razvijete v knjižne metulje.

State of mind: "You must be the change you wish to see in the world" (Gandhi)

Ni komentarjev: