torek, oktober 24, 2006

7. PESNIŠKA OLIMPIADA

V soboto, 21., in v nedeljo, 22. oktobra 2006 je v Dravogradu potekala 7. Pesniška olimpiada. Že sedmo leto zapored je bila glavna pobudnica in »mama« pesniške olimpijade naša draga Vesna Roger, skupaj z JSKD Dravograd in Klubom Koroških Študentov.

Zbor je bil v soboto ob 9. uri v MKC Dravograd in tja do desete se nas je, udeležencev, nabralo lepo pravljično število. Sedem. Ana, Tina, Tjaša, Veronika, Jan, Primož in moja malenkost. Pod mentorstvom pesnika, pisatelja, kritika, kolumnista, urednika in še mnogo tega, Jurija Hudolina, smo do 13. ure popotovali po slovenskem pesništvu 20. stoletja. Z nami je delil svoje poglede na pesništvo, svoje izkušnje in prigode.

Po kosilu smo se, na željo Jurija (ker mu je pokojni Jože narisal risbe, ki krasijo eno izmed njegovih knjig) in ker je navada pesniške olimpijade, da si vsakič ogledamo kakšno kulturno obeležje, odpeljali v Vodriž na ogled spominske sobe slikarja Jožeta Tisnikarja, ki se nahaja v gostilni Bučinek. Z recitiranjem svoje poezije smo počastili spomin velikega umetnika, se vpisali v knjigo gostov in uživali v prijetni družbi. Jurij in Gašper sta v spomin dobila še glinenega vrana, izdelanega po motivu Jožeta Tisnikarja. Poleg Tisnikarjeve sobe, smo si ogledali še sobo Ljube Prenner, imenovane Striček, ki je svoj prostor prav tako našla v gostilni Bučinek, kjer je Ljuba živela na stara leta.

Ob 20. uri smo se spet zbrali v MKC-ju, tokrat z namenom prisluhniti zmagovalca lanskoletne Pesniške olimpiade, Gašperju Bivšku in njegovi poeziji. Literarni večer z lanskoletnim zmagovalcem je bil odprt za širše občinstvo, ki je vidno uživalo ob njegovem doživetem branju. Gašper je med pogovorom z Vesno nanizal nekaj o sebi, svojem pisanju in tudi to, da je v mlajših letih rabutal hruške gospoda Marjana Mauka, ki je prav tako prisluhnil Gašperjevi poeziji na literarnem večeru.

Ker bo Gašper nekje februarja prihodnje leto postal «oče« pesniške zbirke, ki bo izšla pri Študentski založbi v zbirki Beletrina, je nekaj besed o tem, zakaj so se odločili izdati in s širšo slovensko javnostjo deliti skrivnosti njegove poezije, spregovoril naš mentor, Jurij Hudolin. Po njegovih besedah je Gašper, kljub svojim mladim letom, že izdelan pesnik, ki si izdajo vsekakor zasluži.

Čas med branjem in pogovorom sta še enkrat zapolnila in polepšala stalna gosta Pesniške olimpiade, glasbenika Benjamin Lužnic - Luka in Borut Mori, svojo poezijo pa smo med obiskovalce razposlali tudi udeleženci olimpiade.

Večer se je zaključil z izročitvijo darila Vesni, ki je nekaj dni prej praznovala rojstni dan in s poskušanjem torte.

Naslednji dan so se delavnice v MKC-ju nadaljevale. Tokrat smo se vsi udeleženci pod mentorstvom Vesne učili pravilne interpretacije poezije, od branja do celotnega nastopa pred občinstvom. Za slovo smo si izmenjali naslove, pesmi in lepe občutke ter si obljubili, da naše srečanje ni bilo zadnje. In verjamemo, da bo tako. Navsezadnje tudi zato, ker imamo Vesno, ki zmeraj poskrbi, da tudi na Koroškem bralna in literarna kultura poglabljata svoje korenine.

Se vidimo na 8. Pesniški olimpiadi. Do takrat pa veliko navdiha in volje...

Ni komentarjev: